Zeytinyağı Hakkında Merak Ettikleriniz | Faydalı Bilgiler
S.S.S.

Merak Edilenler

Tüm zeytinyağlarının, türü her ne olursa olsun ilk günkü lezzetini koruyabilmesi için uygun saklama koşullarında muhafaza edilmesi gerekir. Zeytinyağının ocak, fırın ya da güneş alan cam önü gibi yerlerde saklanmaması, ışık almayan bir dolapta, ağzı kapalı şekilde muhafaza edilmesi önemlidir. Zeytinyağının oksijen ile temasının olabildiğince az olmasına dikkat edilmelidir. Çünkü ışık, ısı ve oksijen, zeytinyağının tadında değişime sebep olabilir. Saklama koşullarına dikkat ederek ambalajında belirtilen son kullanma tarihine kadar zeytinyağınızı tüm yemeklerde güvenle kullanabilirsiniz.
Zeytinyağının kalitesini anlayabilmek için genellikle fiziksel özelliklerine bakılması gerektiği düşünülür. Örneğin zeytinyağı koyu yeşilse ya da kokusu keskinse gerçek zeytinyağı olduğu düşünülebilir. Fakat zeytinyağının rengi sarıdan yeşile değişen farklı renk tonlarında olabilir, kokusu ise yetiştiği yörenin toprak yapısına göre değişebilir. Zeytinyağının kalitesini belirleyen temel faktörler şunlardır; iklim ve toprak tipi, hasat zamanı, ideal asit oranı, yağ çıkarma şartları, depolama yöntemi, ev içi muhafaza şartları. Zeytinyağının gerçekten kaliteli olup olmadığına, ancak yapılacak kimyasal analizlerden sonra karar verilebilir.
Zeytinyağının tadı ne kadar acıysa asit oranının o kadar yüksek olduğu düşünülür. Ancak bu da zeytinyağı ile ilgili doğru bilinen yanlışlardandır. Asit oranının yükselmesi zeytinyağının kalitesinin düşmesine sebep olan bir faktördür. Acı tadın asitlik ile ilgisi bulunmaz. Özellikle sızma zeytinyağı, boğazda acı bir tat bırakır. Bu acılık zeytinyağının içeriğindeki polifenol adı verilen doğal bileşenlerden kaynaklanır. Sızma zeytinyağının ideal asit oranı %0.8’dir ve acı hissi en yüksek, kaliteli bir zeytinyağı türüdür. Özellikle soğuk yemekler, başlangıçlar ve salatalarda natürel sızma zeytinyağı kullanarak zeytinyağının yoğun aromasını hissedebilirsiniz.
Zeytinyağının mutlaka koyu yeşil renge sahip olması gerektiği düşünülür. Halbuki zeytinyağının rengi bir kalite göstergesi değildir. Zeytinyağının duyusal özelliklerini test etmek için yapılan ve degüstasyon adı verilen zeytinyağı tadımı sırasında kobalt mavi bardakların kullanılması da işte bu yüzdendir. Böylece renkli bardaklar sayesinde, degüstatör zeytinyağının rengine göre karar vermemiş olur.
Zeytinyağının standart bir kokusu olmamasıyla beraber, zeytinyağında istenen ve istenmeyen kokular vardır. Zeytinyağının zeytin aroması olmasının dışında, yeni kesilmiş çim, enginar tonları olabileceği gibi, zeytin ağacının etrafında yetişen bitkilerin kokuları da bu değerli sıvıya geçmiş olabilir. Fakat zeytinyağında kesinlikle, küf, metal veya toprak gibi ekşi kokular yerine meyvemsi kokular olmalıdır.
Özelllikle kış aylarında, zeytinyağınızı balkonda veya soğuk bir bölümde muhafaza ettiğinizde, zeytinyağının aşağıdan yukarıya doğru donduğunu gözlemleyebilirsiniz. Zeytinyağı +5 dereceden düşük sıcaklıklarda donmaya başlar. Fakat ortam sıcaklığı 5 derecenin üzerine çıkıp donmuş zeytinyağı çözündüğünde, lezzetinden ve kokusundan bir şey kaybetmeden eski haline dönmüş olur.

indirimlerimizden yararlanmak ve sipariş vermek için bizi arayınız !

Hemen sipariş ver
0236 413 96 63
0532 417 09 15
akhisar birlik zeytinyağları logo